Sudura Aluminiu, Magneziu, Inox, Titan, Otel, Cupru

Chestiuni teoretice

by on Mar.06, 2010, under Chestiuni teoretice

Un detaliu care nu este important, dar cred eu ca merita mentionat, este acela ca “sudura” reprezinta rezultatul procesului de sudare, deci corect ar fi sa se foloseasca termenul de “sudare” atunci cand este vorba de procesul tehnologic.

Exista multe procedee de sudare, care formeaza doua categorii majore, 1.sudarea prin presiune- din care face parte si sudarea in puncte, si 2.sudarea prin topire-din care o sa prezint procedee; fiecare avand dezavantaje care limiteaza aplicabilitatea la o anumita lucrare. Mai jos sunt trecute procedeele de sudare cele mai cunoscute( nu trec in revista si sudarea oxiacetilenica sau din categoria sudare sub presiune), in ordinea popularitatii lor:

 1. Sudarea manuala cu electrod invelit sau MMA

  Sudarea manuala cu electrod invelit sau MMA

  Sudarea manuala cu electrod invelit( sudarea cu electrod)- cel mai des intalnit sau poate doar cel mai cunoscut dintre toate procedeele, se mai prescurteaza MMA  (manual metal arc), se preteaza la lucrari de confectii metalice, fier forjat, recipienti sub presiune, cai ferate, etc., productivitatea este mare si nu se folosesc tuburi cu gaz sau instalatii auxiliare, ceea ce face ca procedeul sa fie usor de aplicat pe santier.Dezavantajul major este ca energia dezvoltata de arcul electric este concentrata pe o suprafata relative mare, deci portiunea topita( baia de metal topit) este greu de controlat, adica se gaureste piesa.

 2. MIG-MAG(metal inert gas-metal active gas), asa zisul argon, “la care iese sarma pe mijloc…”. Spre deosebire de sudarea cu electrod la care metalul topit este protejat pentru a nu oxida, de catre zgura depusa de pe electrod( flux), la mig-mag baia de metal topit este protejata de catre un gaz care iese pe langa sarma in momentul sudarii, sarma care este materialul de adaos. Acest gaz este, in cazul MIG, argon (inert), iar in cazul MAG un amestec de argon si dioxid de carbon( activ) deci e impropriu spus “argon”.
  Sudarea prin procedeul MIG-MAG

  Sudarea prin procedeul MIG-MAG

  Singura diferenta dintre mig si mag este gazul, care se alege in functie de materialele de sudat. In general otelurile se sudeaza cu amestec( mag) pentru a stabiliza arcul electric, iar aluminiu se sudeaza cu argon(mig), aluminiul fiind  mult mai reactiv decat otelul.

  Acest procedeu se poate folosi la constructii metalice, recipienti sub presiune, tinichigerie si esapamente auto, diverse lucrari de garaj.

  Unele dintre avantajele acestui procedeu este ca energia arcului electric este concentrata pe o suprafata mai mica decat la sudarea cu electrod, productivitatea mai mare pentru ca nu se mai schimba electrodul, se poate robotiza fiind foarte des folosit in industria auto, se vede mult mai bine baia de metal nefiind acoperita de zgura, deci un cordon mai frumos si este probabil procedeul cel mai usor de utilizat, trebuind concentrare doar la deplasarea pistoletului. Ca dezavantaj, tubul de gaz care trebuie reancarcat regulat, dar si incomod de transportat.

 3. Sudare prin procedeul WIG

  Sudare prin procedeul WIG

  WIG( wolfram inert gas) sau TIG( tungsten inert gas), diferenta dintre denumiri nu se reflecta si in procesul tehnologic. Am vazut explicatii cum ca wig este pentru otel si tig pentru aluminiu; nu e asa! WIG sau TIG e acelasi lucru! Cred ca acest procedeu se potriveste cel mai bine cu denumirea de “argon” pentru ca foloseste ca gaz de protectie doar argon de puritate ridicata sau combinat cu heliu( oricum gaz inert). Acest procedeu se aseamana cu sudarea cu oxiacetilena( cu flacara), dar caldura necesara topirii metalului este data de un arc electric si nu de flacara. Aparatul de sudura produce doar arcul electric, nu si introduce materialul de adaos cum se intampla la mig-mag. La sudarea wig, materialul de adaos se introduce de catre sudor si este o vergea lunga de un metru si de diferite diametre( intre 1 si 3 mm), in functie de grosimea materialului care se sudeaza. Vergeaua se tine in cealalta mana decat de tine pistoletul.

  Procedeul se poate folosi la o varietate mare de lucrari insa este nerentabil, dar se foloseste deobicei la lucrari unde se urmareste mai mult partea estetica( ex. cadre sau esapamente moto), cand materialele sunt sub 2mm grosime( ex. cadre de bicicleta) , sau la lucrari cu risc mare in exploatare( recipienti sub presiune) la care primul rand de sudura este cel mai important, urmat de altele in alt procedeu mai ieftin, fiind de astuparea rostului( cand e vorba de materiale cu grosimi de peste 5mm).

  Avantaje: energia concentrata intr-o zona si mai mica decat la mig-mag, vizibilitate foarte buna asupra baii de metal mai ales pentru ca materialul de adaos este introdus de catre sudor atunci cand considera el, compozitia chimica a materialului de adaos se modifica mult mai putin decat la mig-mag , nefiind transferat prin arcul electric ci este topit direct in baia de metal.

  Dezavantaje: un proces lent si foarte pretentios din punct de vedere al curatarii piesei, tubul de argon care trebuie incarcat regulat si incomod de transportat( ca si la mig-mag) dar si pretul argonului care este mai mare decat cel al amestecului argon-dioxid de carbon( folosit la mag).

Alte procedee, intalnite mai rar:

 • Sudarea su plasma este un procedeu asemanator cu wig, doar ca arcul electric este fortat sa iasa printr-o duza, ceea ce concentreza foarte mult energia termica a arcului electric.Se foloseste la materiale foarte subtiri, de sub 1mm.
 • Sudarea sub strat de flux se foloseste in uzine, fiind un proces mecanizat si cu care se sudeaza piese cu lungimi mari si grosimi de materiale intre 3 si 10mm( ex. stalpi, tevi sudate elicoidal, grinzi).
 • Sudarea cu LASER se foloseste din ce in ce mai mult in industria auto la sudarea caroseriilor.
 • Sudarea cu fascicul de electroni un procedeu foarte costisitor, se sudeaza doar intr-o incinta vidata. Avantajul este ca energia termica este atat de concentrata incat se pot imbina piese de grosimi de pana la 50mm, fara sanfren si material de adaos si fara sa sufere deformari din cauza caldurii.

SUDAREA ALUMINIULUI

Sudarea aluminiului este vazuta ca fiind ceva dificil, probabil datorita faptului ca necesita un aparat “special” de sudura. Dificultatea sudarii aluminiului o reprezinta defapt oxidul de aluminiu care are un punct de topire mult mai mare decat cel al aluminiului care se afla sub acest strat de oxid, este o diferenta de aproximativ 1500 de grade C. Oxidul de aluminiu trebuie inlaturat in timpul procesului de sudare, acest lucru se face utilizandu-se un aparat de sudura care genereaza curent alternativ.
Polaritatea cu care se sudeaza este extrem de importanta, adica unde se leaga minusul si plusul. Daca minusul se leaga la piesa = polaritate inversa, daca minusul se leaga la electrod = polaritate directa. Exista aparate care pot selecta cu ce polaritate sa sudezi.
Cand se sudeaza cu polaritate inversa( asa se sudeaza otelul), caldura arcului electric este concentrata pe piesa. Daca s-ar suda cu polaritate directa, caldura ar fi concentrata pe electrod( sarma in cazul mig-mag sau electrodul de wolfram in cazul wig), ceea ce ar duce la topirea pana la distrugere a acestuia si nu a piesei. Dar in acelasi timp se mai intampla un fenomen, asa numit bombardare cu electroni, care in cazul aluminiului ar indeparta stratul nedorit de oxid de aluminiu. Atunci, pentru a folosi avntajele ambelor polaritati, se foloseste curentul alternativ, care le alterneaza astfel:
polaritate directa-indepartarea stratului de oxid de aluminiu + incalzire electrod
polaritate inversa-topirea piesei + racirea relativa a electrodului
De obicei aparatele care genereaza curent alternativ, au optiunea de a selecta polaritatea cu care se sudeaza in curent continuu, probabil doar pentru ca producatorii pot face asta. Eu nu am gasit nici un avantaj acestei functii; otelul, inoxul, titanul, cuprul se sudeaza in curent continuu, polaritate inversa.
:, , , , , , , , , , ,

13 Comments for this entry

 • doru

  Salut
  Faci unele greseli la prezentarea sudari aluminiului
  1. intodeauna torta se cupleaza la [-] si nu la plus SUdarea Wig se face exclusiv in c.c- pentru toate materialele metalice cu exceptia aluminiului si al aliajelor sale sefoloseste c.a
  Sudarea in c.c+ nu se utilizeaza de loc in practicadatorita incalziri si uzuri rapide a el. de wolfram
  Alegerea polaritati este strins legata de repartizarea calduri arcului electric intre cei doi electrozi anod si catod
  anod [piesa] —catod [electrod]
  C.C- 70%Q 30 %Q
  c.c+ 30%Q 70%Q
  prin urmare utilizarea cc- are urmatoarele avantaje : patrundere mare la sudare,,stabilitate ridicata a A.E. uzura redusa a el .de W,
  dezavantaze ; nu se realizeaza microsablarea
  Referitor la : bombardarea cu electroni ” la sudarea aluminiului, in curent C,A – aparatele de genul AC/DC curentul trece prin 0 de pe [-] pe [+] pe minus se curata baia de impuritati[alumina] si se raceste electrodul pe plus se sudeaza de aceia aparatele AC/DC wig au panta sinusoidala sau square wave

  Cu stima si sper sa nu te supere precizarile mele
  P.S. legenda : cc =curent continuu
  c.a= curent altenativ
  A.E =arc electric
  Q =procent de caldura
  AC/DC=urent alternativ/curent continu

 • radu

  Este posibil sa fi gresit, am scris din memorie si lucrurile astea au fost invatate cu ceva ani in urma.
  Nu ma supara deloc precizarile tale( desi am impresia ca vrei sa arati ca si tu stii despre ce e vorba), chiar ma bucur ca cineva citeste din ce am scris. Precizarile tale sun un “feedback” important pentru mine.

 • doru

  Eu maninc sudur pe paine de 24 de ani :D

 • radu

  Iti doresc multi ani in continuare.

 • doru

  Multumesc ,si tie la fel

 • catalin

  Bravo , uite ca mai sunt pe lumea asta si oameni care fac si gandesc la ceva concret practic, si o inpartasesc si altora. RAR !!. Un salut si ma inclin in fata voastra amindurora.

 • radu

  Multumesc, ma bucur ca iti place ce vezi aici si sper sa iti foloseasca la ceva, vreodata.

 • Doru

  Salut
  Intentia mea a fost ca vine un novice ca ,Catalin si vreu prin dezbaterea noastra pe subiect sa inteleaga ceva .
  In ziua de azi foarte putini arata ceia ce stiu ,si nu mai in ziua de azi si eu in 86 cind am inceput sa fac scoala de sudura am fost repartizat la cel mai mare meserias din I.M.G.B . ca sudor era super dar ca pedagog zerooooo,nu explica absolut nimic iti punea clestele in mina si-ti zicea “sudeaza” sa vad ce sti …
  a trebuit sa ajung pe mina unui sudor care avea 35 de ani ,sa-mi arate cum se sudeaza la pozitie vertical si peste cap sa-mi dea peste cap o palma cind greseam si sa argumnteze ce greseam ,sa imi aduca de la strungar 2 tevi cu sanfren sa sudez radacina tig . pe omul asta care m-a invatat meserie in fiecare zi cind ma gasesc cu el ii dau de baut :D

 • Bogdan

  Salutare! Mi-a placut mult articolul, dar sint un pic mai greu de cap si totusi dornic de a invata mai multe. Intrebarea mea este: ce fel de curent scoate un invertor de sudura? Model gysmi E 160. Curent alternativ sau curent continuu? Va multumesc si daca nu sint intarziat astept un raspuns

 • radu

  Salut! Nu cunosc aparatul, nu pot sa va dau nicio informatie despre el, dar in general daca scrie pe el AC/DC, atunci sudeaza in curent continuu si curent alternativ( curentul alternativ este pentru sudarea aluminiului). Daca nu scrie nimic pe el, e foarte probabil sa scoata numai curent continuu( sudarea otelului).

  AM PRIMIT CATEVA COMENTARII SI INTREBARI PE CARE NU LE-AM PUBLICAT PENTRU CA, UNELE II ERAU ADRESATE LUI “DORU”, IAR ALTELE AVEAU CARACTER COMERCIAL (VANZARE-CUMPARARE) SI IN TOATE CAZURILE, NU AVEAU LEGATURA CU MINE.
  PENTRU CEI INTERESATI DE INFORMATII, CONTACTE, INTERMEDIERI, ETC. DE LA PERSOANE CARE AU INTREBARI SAU COMENTARII PUBLICATE AICI, ACESTA NU ESTE UN FORUM SI NICI NU VREAU SA IL TRANSFORM IN ASA CEVA.
  ACEST MESAJ A FOST SCRIS PENTRU CEI CARORA NU LE-AM PUBLICAT MESAJUL/COMENTARIUL SI CARE, PROBABIL, ASTEPTAU ASTA.

 • Ionel

  buna ziua! Studiez la o scoala de sududura din Belgia pentru ca sa devin un sudor bun…si saptamana viitoare sunt pus in fata faptului de a decide ce modul sau tip de sudura vreau sa fac….mie imi place mig-mag mai mult pentru ca deja stiu sa sudez de dinainte de a venii la aceste cursuri ,dar pe de alta parte ma handesc ca si sudura tig nu este deloc mai prejos…Va rog un sfat ce este mai bine sa aleg mig-mag sau tig?care mi-ar produce un venit mai bun? si in ce proportii sunt cautate aceste suduri deasemeni sudorii ale ambelor modele? Multumesc !

 • radu

  Buna ziua! Nu putem discuta despre ce procedeu este mai prejos decat altul, pentru ca fiecare are particularitatile si dificultatile lui.
  Ca si cautare, probabil procedeul mig-mag este mai avantajos, avand aplicatii mai multe decat tig, de la vapoare pana la esapamente auto.
  Din punct de vedere al castigului, parerea mea este ca tig se adreseaza lucrarilor care necesita o precizie si o calitate ridicata, fiind necesara angajarea unor sudori buni, ceea ce, probabil, se reflecta in salariu.
  Ce am scris aici este doar parerea mea, nu stiu daca asta se intampla in realitate.

 • Ionel

  C-am asa am vazut si eu lucrurile….dar ceva imi spunea sa intreb si un specialist in domeniu.Maine va trebuy sa dau raspunsul final si cu siguranta am sa aleg procedeul mig-mag.Cred ca o sa mai intampin problemein decursul acestei pegatiri profesionale si am sa mai apelez la dumneavoastra pentru niste sfaturi…imi veti fi de un mare folos.Multumesc frumos!

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Servicii si consumabile moto

Placute Frana Carbone Lorraine, filtre aer Hiflo si DNA, kituri de lant etc ...

Informatii la : 0766.270.686 - Cosmin